jagönskarmigen


Informationa

Matlagning handlar om att ta vara och visa respekt för råvaran, därför är det viktigt att tillaga i rätt temperatur. De flesta råvaror mår bra av att tilllagas i lägre temperaturer och med en viss varsamhet. När vi matlagare pratar om krusat smör menas det smör i rätt temperatur.

Tänk så här: När smöret smälter i en varm panna bubblar det först upp, sedan sjunker det ihop och blir krusat. Det är den värmen man vill ha hela tiden när man steker. Låt det inte bli varmare, då blir smöret brynt och sedan bränt och smakar sämre.


upplys

Kristoffer, vad betyder egentligen krusat smör?

feeders

Idag var jag och förträngde mina egentligen högst obligatoriska studietimmar med Robin, Lina och Per. Åt thaibuffén vid Lilla Torg, rekommenderas! Det var tillsammans med Lina och Per vi gjorde resan till Brasilien, och ja, kan nog gå så långt att jag säger att de är våra allra bästa matkompisar. Varje gång vi träffas innehåller det någon form av middag, efterrätt eller fika. puurfekt.


tinny


mycketstolt

Detta kanske inte handlar om mat, men inläggets huvudperson är iallafall någon som lärt
mig uppskatta mat. Pappa Jan-Bertil är numera Sveriges i särklass duktigaste skådis. 


Se och njut av trailern från nya wallanderfilmen, Läckan.
(ja, det är då han som springer i skogen i början)

http://www.fanbay.com/dvd/5559/wallander-lackan



tinny


tarefterbror

Ikväll provades kristoffers "lais" med koriandersallad, DET VAR SÅ GOTT! NI MÅSTE LAGA DET!
Inte svårt, lite mer detaljerat finns under stolfs inlägg lite längre ner.






tinny


Gös

Stekt Gös med inkokt fänkål och gravad citron.


Tid 20 min

Inkokt fänkål
Koka en god lag med vatten, citronjuice, salt, fänkålsfrö och sjud
fänkål tills den är mjuk.

Senapsvinni
Vispa en matsked Liss-Ellas senap med lite olja så att det binder.

Stekta kavringssmulor
Bryt kavring i stora smulor och stek i krusat smör.

Salta och peppra fisken.
Stek gösen i krusat smör till en ca 36 °c och låt den gå över till ca 40 °c.

En perfekt stekt gös är bland det godaste som finns!
Servera med gravad citron och kokt potatis!

Kristoffer

Middlemeal

Ett grymt mellanmål, speciellt för alla träningsmongolider där ute!

Mini Keso med äggröra(vitan), kiwi, linfrö, valnötter och vanilj.


ätitförr

Jag skulle vilja säga att jag bakat muffins eller lagat någon häftig mat. Men det har jag inte.
Hela min kropp består av skoluppgifter just nu, så jag visar lite mat från Brasilien istället.






tinny


frukostgott


ätitochstuderat

Har varit hektiska dagar i skolan på sistone, blogga har jag inte riktigt hunnit med men äta bör man annars dör man! Om jag haft lite mer månadspeningar hade jag lyxat med utelunch var dag, nu blir det mest hemgjorda smörgåsar och banan runt 12-snåret.
Kvällarna är kanske lite roligare sett ur matintag, ätit bland annat:

Coca-Cola marinerade (ja.. jag vet Kristoffer) fläskkotletter med ingefära och apelsin
-måste erkänna till Robins stora nöje att det faktiskt var oväntat gott




Långkok á la mormödrar
-en klassiker som får en riktigt god smak med hjälp av öl, kalvfond och lagerblad




Gjorde förresten "tinnys fejkinlagda gurka" till långkoket, väldigt lätt. Skiva gurka med en osthyvel, blanda med citronsaft och en skvätt vinäger. Lite salt. Done!

tinny


I Simrishamn säger man Lais...

Halstrad Lax med Koriander

En bit färsk lax med skinn
Tomat
Gurka
Paprika
Vårlök
Avokado
Koriander färsk
Röd Chili
Citron

Salta och peppra laxen rikligt.
Stek Laxen med skinnsidan neråt i lite olivolja på medelvärme.



Under tiden, skär grönsakerna i små tärningar.
Riv av skalet(cest) från citronen och blanda ihop grönsakerna
med citroncest, citronsaft, olivolja, salt, peppar och hackad koriander.

Man kan säga att man bör steka laxen 3/4 av tiden på skinnsidan.
När det är dags att vända laxen, stäng av plattan och vänd, låt laxen gå upp till 38 c° på eftervärmen.
(om laxen är väldigt tjock är det bättre att köra klart den in ugnen)



Förutom "laisen" åt jag också korianderkokt ris med gröna ärtor i.

Kristoffer

sconesiminmage

Det är rätt skönt att vakna upp och må finfint på en söndag ändå, imorse när jag ramla ur sängen var jag hungrig (såklart), men det fanns inte så mycket som locka, eller rättare sagt, vi hade inget bröd hemma. Så, scones! Behöver ingen jäst, tar inte lång tid och de är gottgott!






tinny


Crème Anglaise (Vaniljsås)



500 g     Mjölk
1        Vaniljstång

125 g    Socker
120 g     Äggula (ca 6 st)

Dela vaniljstången, raspa och koka upp med mjölken. Låt vila 15 min.
Vispa äggula och socker luftigt.
Häll över mjölken och koka upp till 85 °C.
Sila och kyl snabbt.

Vill man ha en fylligare vaniljsås kan man byta ut hälften av mjölken mot vispgrädde. Kan varieras i oändlighet med, till exempel kanel, saffran, choklad, likör och sprit. Eller rasp från citron eller apelsin.

Det är absolut värt att testa, och köp nu för all del inte vaniljstången på ica... Det finns mängder av bra äkta vaniljstång, jag föredrar Tahitivanilj.
Kristoffer

Avkommor









FOODGEEKS!

Äppelkaka II

Äppelkaka II

En extremt enkel och snabb "äppelkaka" på skånsk maner!
Passa på och ät äpplen medan våra fina svenska finns, det är bara att hamstra. De är helt klart bäst i världen!
Bor man i Skåne finns det många bra från t.ex Kivik,
i Stockholm har jag en favorit som heter Åkerö.

Till 2 p. Tid 5 min
2 Äpplen
1 bit kavring
Smör
Socker
Kanel


Gör så här:

Riv ner kavringen i stora smulor, stek i mkt krusat smör.
Detta brukar ta 5 min, de ska bli lite hårda. (Men inte stenhårda och ej svarta!)


Under tiden, skär ner äpplet. Häll i lite socker i en varm stekpanna, när sockret blir gyllenbrunt, släng i en klick smör och kasta i äpplena. Stek lätt, häll på lite kanel.


Servera med Vaniljglass!



Kristoffer

lis


Tom Kha Kai blev middagen för kvällen, har man inte energi att själv komma på maträtter är google som vanligt en av världens bästa uppfinning. 
Kul för dagen: jobbade på en skolgrej, jag satt och pyssla som bäst i indesign, skulle precis spara mitt förträffliga arbete, ERROR ERROR indesign is shutting down.
Jag blev så glad att jag var tvungen att fira med IKEA och korv, stort, har någon varit där och ätit köttbullarna?

Thaikycklinggryta med kokosmjölk, citrongräs, chili, ingefära, koriander och lime. Ris och vårrullar.




Nu är det helg! Fredag räknas som helg!
tinny



Snabb FiskGryta

För nått år sedan tyckte jag räkbaserade fonder var oätligt, antagligen var jag fruktansvärt retarderad på den tiden, eftersom det är otroligt gott!

 

Gjorde en enkel fiskgryta med räkfond idag...

 

Till 2 p. Tid 20 min

 

Detta behöver du:

Färsk fisk (Det du tycker bäst om, gärna 2 sorter eller fler)

1 hg färska räkor

1 halv gul lök

1 morot

1 palsternacka

1 tomat

Grönsaker

Örter

 

Du behöver dessutom en sil av något slag.

 

Skär ner löken och bryn den på medelvärme i krusat smör.

Skala räkorna under tiden.

Skär ner morot, tomat och palsternacka, släng i dom och räkskalen i löken och fortsätt bryna tills det nästan blir bränt (De ska ha mycket färg, men ej brännas)

 

Häll på 3-4 dl vatten och en knapp tesked av något starkt (Chili, Harissa, Sambal Oelek eller vad man kan tänkas ha hemma) Höj plattan så att det kokar lite försiktigt.

 

koka i 5-10 min och sila.

Häll tillbaka vätskan i kastrullen och släng i lite grönsaker du tycker om. I mitt fall blev det lite morot, palsternacka, fänkål och rödlök.

 

Låt koka någon minut på medelvärme, det ska puttra. Lägg sedan i fiskbitarna och sjud dom nån minut till de är klara (De ska ha en innertemp på 38 °c ej mer)

 

Ta av från plattan och servera i tallrik, lägg i räkorna tillsammans med någon trevlig ört t.ex dill eller krasse och rippla över lite olivolja. Jag åt dessutom kokta knudor till!

.

 

 

 

Kristoffer

 


äppeläpple

Eftersom jag fick massor av röda fina äpplen från pappas lilla träd så "behövde" jag göra något med några av dem iallafall. Fick bli enkel äppelkaka med vaniljsås.



Smuldegen gjorde jag av smör, mjöl, havregryn, socker, kanel och lite kardemumma.
Äpplena skar jag och stekte en liten stund i smör, socker, kanel och kardemumma.


 
Ugna loss i 225 grader ca 15 min och ät med gudomligt god vaniljvisp.



Viktigt, ni vet vaniljvisp, inte marzansås för det är ju i princip djävulens påfund, nej, vaniljvisp.
Vill helst äta bara det med sked.





tinny


Drakamöllanskök

Min och Kristoffers pappas kära sambo Eve gjort en kokbok som heter Drakamöllans Kök, den är riktigt fin och inspirerande. Idag blev det ett recept på lammfärsbiffar med ingefära. Dock fuskade vi och bytte ut lammet mot blandfärs, går hur bra som helst och blir riktigt gott.

för 4 pers

600 gr lammfärs eller blandfärs
2 msk finhackad ingefära (finns i grönsaksdisken för inga pengar alls)
1 finhackad vitlöksklyfta
2 ägg
3 msk ströbröd
1 msk timjan
1 msk persilja
salt och peppar


Blanda allt utom färsen i en bunke, tillsätt sedan färsen och arbeta ihop. Forma fina biffar och bryn i smör och olja. Stek färdigt biffarna i ugnen på 150 grader i ca 10 minuter. Biffarna slank ned med grekisk sallad och tzatziki.




tinny


frukost

Förutom gröt åt jag macka med scans nya pålägg: tips tips



tinny


vigillargröt

Fortsättning på gröttemat, jag ska köpa jordnötsmör så jag kan prova Kristoffers tips, men just nu ganska precis käkade jag en egen favorit; äpplegröt. Släng i ett hackat äpple i gröten, mycket kanel och ät med äpplemos och mjölk. Min motto är; ät nyttigt men gott. Jag skulle inte klarat att äta antingen eller, vägrar äta skräpmat hela tiden likamycket som jag vägrar att äta torra kycklingfiler och inga kolhydrater (GI= gud vad ickligt) Nu är jag iochförsig kolhydratlovern nr 1, skippar hellre choklad i resten av livet än bröd. I love bröd.





tinny


Malmörätt

Ikväll blev det falafel på menyn, försökte mig på de små delikata bullarna.. jag tyckte det blev god smak men konsistensen blev mjukare och kanske inte helt lik VärnhemsKebab&Falafel. Har ingen fritös eller matberedare hemma så jag väljer såklart att skylla på det.






Kikärtor
Olivolja, använde mig av lite citronolivolja också
Persilja
Vitlök
Balsamico
Peppar Salt Paprikakrydda
Sallad, soltorkad tomat, gurka, saltgurka, paprika,rödlök
Alibröd, finns på exempelvis Coop

Smaksätt lite efter tycke! Såsen gjordes enkelt av creme fraiche, vitlök och kryddor.

tinny

menyálagrandpapá

Hembesöket hos pappa innebar träff med Eves härliga canadensiska papá och som vanligt mycket god mat, vi började med lite senaps - konjaks- och chilisill, ägg, knäckebröd, rödlök och dill.




Huvudrätten blev en fisk- och skaldjursoppa med saffran, grädde och en lite koriander och lime.



Sist med inte minst mättande fick vi vit chokladpannacotta med hallonbärsås och Leo-Pascals chokladrulltårta.



recept på pannacotta:

Pannacotta:
2 2 dl vispgrädde
2 2 dl mjölk
75 75 g strösocker
4 4 st blötlagda gelatinblad
240 240 g vit choklad, hackad
Halloncoulis:
250 250 g hallon
florsocker

Gör så här

1. Blötlägg gelatinbladen i vatten 20 minuter innan tillagning. Koka sedan upp grädden och mjölken i en kastrull. Tillsätt sockret och chokladen. Krama ur gelatinet och lägg ner det också. Låt allt smälta under omrörning.

2. Sila bort överflödig vätska och häll sedan upp allt i portionsformar. Låt stelna i kylen i ett par timmar.

3. Mixa hallonen till en puré med en stavmixer (eller gaffel). Sila bort kärnorna med en finmaskig sil och smaka av med florsocker. Vänd sedan i de färska bären. Servera med pannacottan!

tinny


mathelg

helgen har innehållet mycket gott som vanligt, återkommer med fisksoppa med saffran, vitchokladpannacotta och såsmåningom hemlagad falafel, ska bara få till det. Först, spinning!

Grööd

På tal om gröt, någonting jag äter dagligen är havregryn med jordnötssmör, banan, russin och kardemumma. Självklart mjölk till detta!
Enligt mig något av det bästa man kan äta! En fullkomligt odödlig kombination! Äter det som sagt varje dag, ändå är jag alltid sugen på det. Märkligt!
Extremt viktigt är dock att jordnötssmöret är utav märket Kung Markata (ev. Utekram) INGET annat ger samma smakresultat.

Kristoffer

Ekotjat!

Blev sugen på risgrynsgröt efter Tinnys inlägg, varför är det så gott under vinter, jul men inte speciellt lockande under de övriga månaderna? Det är ganska intressant att man associerar mat så stark med tillfällen och tidpunkter.
Tänk säsongsmässigt och närproducerat! Genom att äta efter säsong stödjer man inte bara de lokala jordbruken, man får även de bästa råvarorna, eftersom de smakar som bäst just då. Miljön tar minst stryk då långa transporter försvinner.
När vi stöttar lokala producenter ser vi till att dom finns i framtiden och att vi får bra produkter. Stöttar vi dåliga får vi dåliga produkter. Vi har ett val och vi gör alltid ett val!!
Här är lite gröna produkter som är bra just nu:
Svamp
Potatis
Grönkål
Lök
Jordärtskocka
Kålrabbi
Kålrot
Morötter
Palsternacka
Pepparrot
Purjolök
Selleri
Rödbetor
Rödkål
Savoykål
Slånbär
Vitkål
Vitlök
Pumpa,
Svartrot
Tryffel, Gotland


Kristoffer

Sockerkoma

Det kommer att komma upp lite recept här imon kort. Min tanke är att man ska kunna gå in här o kika lite när man har dåligt med inspiration!

Underbara dessertminnen från New York, WD-50
Soft chocolate, peppermint ice cream, black cardamom, toffee
Sicilian pistachio cake, meyer lemon, chartreuse, honeydew ice cream

Kristoffer

Ostron

Idag var det invigning på B.A.R oj oj vad folk det kom, vi fick öppna 1500 st ostron!!! Jag gjorde dessutom 400 st fish n´chipsstrutar och kalle fick göra 500 laxtartarer :) Sen tog det slut på maten, annars hade vi kunnat fortsätta! Jag läste en intressant artikel om ostron i våras: http://sydsvenskan.se/danmark/article209945/Ett-hav-av-ostron.html en märklig skapelse må jag säga!

essentiellkärlek


Såg en dokumentär för ett tag sedan om de människor som inte har eller tappat sitt smaksinne. Tänk att äta, tugga och dricka något som inte smakar. Bara en blank ofrånkomlig charad av konsistenser som måste ner varje dag. Mat och smak är helt seriöst än av orsakerna till att livet är rätt gött, iallafall för mig, de som bara fått smaka ost, fett och salt i hela livet tycker jag synd om, de missar ju seventh heaven! Ibland kan jag inte sova för jag längtar såmycket till morgonen och frukosten jag ska äta. Jag har hört att jag ska akta mig efter den dagen jag fyller 25, bäst att passa på nu då!



Tinny


tatá


barnsligating

Risgrynsgröt som kanske inte räknas till någon gourmetmat, nu var iofs inte tanken att bloggen ska handla om lyx, min del är ju faktiskt vardagen, Anywho, ÄR SÅ GOTT! En korv för 9:90 fick snällt följa med mig hem, har precis smaskat i mig en tallrik tillsammans med hallonsylt.



En av få färdigmatprodukter jag köper, och den har faktiskt nästan en förstaplacering bredvid torsdagspannkaksträffarna vi har lyckas få till ibland.. nästan iallafall.



tinny


Villhajustnu



en snygg karaff

nevergoesoutofstyle

Mormorklassikern Rulltårtan är underskattad, det tar ca 8 min allt som allt och är ju faktiskt riktigt god och barndomskär.



Vispa ihop 3 ägg, 1 1/2 socker, 2 msk mjölk, 2 dl mjöl och 1 tsk bakpulver. Bred ut på bakplåtspapper och tjoff in i ugnen på 250 grader i ca 4-5 min (håll koll på tiden). Vänd över den på ett sockrat bakplåtspapper och ta bort det andra pappret. Bred direkt på valfri sylt, rulla ihop, vänta några evighetsminuter och mumsa sedan allt med grädde och var nöjd.

tinny
 


Nyöppning

Då var det dags att börja jobba igen!
Matsalen börjar ta form, maten är provlagad och hummrarna är på plats!
Snart kommer man lukta fisk var eviga dag!!

RSS 2.0