Skaldjursplatå!

Bildregn över juldagen hos pappa, Eve och Leo-Pascal, nori-blad doppade i soya, ostron, pilgrimscarpaccio med koriandersallad, vitvin- och gräddkokta blåmusslor med hemmagjorda pommesfrites.. Mycket smakligt!



























vart är min inbjudan?

Kan det vara något?

Sveriges motsvarighet till Master Chef kommer inom kort http://www.dagensmedia.se/nyheter/kampanjer/article3054423.ece. I programmet tävlar amatörkockar mot varandra och rätterna granskas av en jury bestående av krögarna Markus Aujalay, Leif Mannerström samt slafskärleken Per Morberg.


apnou

Nougat med kanderat apelsinskal

Gör egen nougat eller köp färdig, skär till 2x2 cm stora kuber. Riv apelsinskal till långa remsor med en citrusfruktscest. Koka upp vatten med någon deciliter socker, häll i apelsinskalen och koka för några sekunder. Häll ur i en sill och spola med kallt vatten. Upprepa två gånger till.

Strössla apelsinskalen över bakplåtspapper med strösocker och rör runt. Placera 1-2 sockrade apelsinremsor på nougatkuberna. Done.






mamma

Födelsedagstårtan till mamma blev hennes hemlagade tårtbottnar med hallonsylt, grädde, färska hallon och valnötter.


julafton

Julafton hos mamma firades med klassiker som julskinkan, olika sillinläggningar, matjesillsallad med bacon, löskokt ägg, potatis, dill och brynt smör.














myhometown

Rockyroaden kallnar as we speak..

Choklad/blockchoklad (jag tog 100-grammare av 3 st vanlig mörk choklad och 1 mjölkchoklad)
Dumlekolor
Pistagenötter
Minimarshomallows

Smält chokladen över vattenbad, hacka dumlen, nötterna och häll i chokladsmeten tillsammans med marshomallowsen. Vänd om snabbt (låt inte dumlen m.m smälta för mycket) och bred sedan ut på en bakpapperssklädd plåt och låt stelna kallt. Skär upp och servera!








Hassel&Kött

Hasselbackspotatis (fick ni också lära er att skära potatisen med en träslev under?) och fläskkarré med champinjonskrämsås.


korvforsell


För himla enkelt, va!

Falukorv
Tomatpure
Krossade tomater
Gul lök
Dill
Salt&Peppar

Sväng ihop på en kvart och servera med sallad och ris


Generöst

Vi äter långkok hyfsat ofta här hemma, det är gott, billigt och sköter sig självt i grytan. Här med högrev, rotfrukter, kryddpeppar tillsammans med kokt potatis, cremefraiche&pepparrotsvisp, rödbetor och rårörda lingon.


att spara för att sluta slänga

Vi säger som Lantmännen, Var rädd om maten! Laga till rester till nya maträtter, väldigt studentvänligt. Igår blev köttbullarna till frikadeller i tomatsås med pasta, ruccola och spenat.


trilla köttbullar, blondera löken, och sätt upp det på taffelt

Igår lagade vi IKEA-klassikern i hemmavariant med köttbullar, kokt potatis, brunsås, rårörda lingon och pressgurka. Sen spelade vi sällskapsspel. Allt för att Kristoffer ska känna att han är hemma i snösverige igen.
















lunch

Toast är underskattad lunchmat, här med tomatpure, rödlök, skinka, tomat, ost och salt/peppar/oregano/chilipeppar. Tillsammans med en bönsallad blir det mättande och går väldigt snabbt att laga till.

Bönsallad:

En burk blandade böner med matvete
Ruccola och spenat
Tomat
Gurka
Äpple
Vinegrette





dags

Nu är min kära bror och bloggkollega tillbaka från Amerikat!


dreams

Världens snabbaste kakor:

200 g rumsvarmt smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl socker
5 dl mjöl
+
valfri topping

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa vaniljsocker, socker och smör poröst och ljust med elvisp. Vispa sedan på låg frekvens i mjölet så det blir smuligt. Platta ihop med händerna till en deg och forma sedan till runda små bollar, lägg på plåt och platta till något.

Detta blir klassiska drömmar, dessa kan du sedan spexa till med hjälp av choklad, sylt, jordnötssmör och så vidare. Idag gjorde jag hallongrottor (gör ett litet hål med fingret och fyll med en liten klick sylt) och chokladdrömmar (placera en chokladbit).

Ugna loss i cirka 10 minuter, låt svalna, servera.


klappdags

Har du en kär bekant som är matintresserad men har i stort sett allt? Julklappstipset från mig är då en mandolin, köksgudens gåva för att få till crazytunna grönsaker, ostar, frukter m.m. Jag hoppas Kristoffer har glömt att han lämnade den här. Gäller även hans knivar, pasteslev, våg, rivjärn, kastruller..


fresh

Wok. Wäldigt Osannolikt Klart.. fort.






nu är det jul igen

Förra julen åt jag sjukt mycket god mat, vi äter inte jättemycket av den traditionella julmaten men brukar ha någon form av sill, julskinka och (såklart) risgrynsgröt. Nu smider jag lite planer inför den 24e hos mamma och den 25e hos pappa. Förra årets Rocky Road (eller tomelilla-godis) och nougat med kanderad apelsin är iallafall givet.

















risochris

Ikväll smakades risx2. Först tillsammans med thaifiskgryta av bland annat torsk, kokosmjölk och limeblad. Avslutade gjorde min stora kärlek risgrynsgröten med klassisk saftsoppa.




ärtochfavorit

Jag älskar att vi kör gedigen husman på våra soppkvällar, idag stod Mikael för klassiska ärtsoppan som jag såklart missade att fotografera följt av pannkakor med grädde och jordgubbssylt. Fint som snus.





RSS 2.0