dearmamasan

Mamma fyllde äldre i lördags vilket vi såklart firade med middag. Först ut var rökt böckling med pepparrot, dill, scharlottenlök och bryntsmör på knäckebröd, sedan kyckling med fetaost och rosmarin som serverades med rostad potatis och palsternacka.











tinny

matistoralass

Iochmed julen och att kära Kristoffer har ärat oss med sin närvaro har vi också lagat och fått i oss en stor mängd mat. pju, dock mindre julbord och mer av andra kreationer. Skinkan ligger dock självklart i kylen, den tillsammans med Edvins senap är riktigt gott på mackan! Julafton firades hemma hos mig där jag och brodern stod för kokandet, på juldagen hos pappa åt vi riktigt god mat tillagad av Eve.

Hur har ni haft det? Har ni ätit traditionellt julbord, kanske med lutfisk eller kanske skippat det helt och kört spanska tapas? Tell us!



serverade favoriten med marinerad fläskfilé



nötter till rocky road



tugg



färskpasta med skaldjur och havsgott



dumplings, rostad sötpotatis, asiatiska kåldolmar



risgrynsglass, mango, kanderad chili & lime och hallonsås


tinny



Bappelsin Gubbjävel Bappelsin



julmas



Julafton firas hemma hos Tinny, bröd från Vendel Organic Bakery, Syskonmatlagning och Matjesill med ägg, mandelpotatis, sticklök och brynt smör.

Kristoffer

DuHeligaSöndag

Söndagar är minsjäl grytorna och långkokens dag!
Förra veckan blev det ju en fårgulasch, denna söndagen gjordes en chili.

Jag använde:
Högrev
rökt sidfläsk
tomat 5-8 st
paprika gul och röd
rödlök
röd chili
torkad chipotle
timjan
vitlök
rödvin
kalvfond
vatten

Skär ner grönsakerna, använd mycket tomat eftersom de utgör en grund för grytan. Fräs i olivolja, tillsätt kryddor, salt och peppar. Häll på vin och fond, låt koka upp och släng i köttet. Lägg i en hel bit av det rökta sidfläsket. Koka tills det är klart! (Kanske 1,5 till 2,5 timmar, beroende på köttets storlek) (Ta upp sidfläsket och släng det.)

Koka lite pantofflor (eller ät bara bröd till istället) och släng på lite cremefraise och olivolja.



Kristoffer

shakeshakeShakeitlikeaPolaroidpicture

Dear santa, nu har jag kommit på mer som jag vill ha ha haaaa! A FLAVOUR SHAKER! Från Jamie Olivers kollektion, visst är vi alla lite kära i Oliver? Ja, du också Kristoffer. Har du inte denna förresten?



hungrig

Nu skulle jag vilja ha: pasta, parmesan, soltorkade tomater, körsbärstomater, pinjenötter, pesto, vitlök, chili, spenat, kyckling och fetaost. Så jag ska kanske införskaffa det. Ska kanske laga det. Snart. Jag tror jag är sjuuk. Eller så behöver jag bara strunta i hemtentan ett tag. Och kanske äta.



tinny

ps. Jag och Amanda gjorde apelsinjelikor igår, tips tips 10.95 kr för en stor påse nejlikor på systrarna Greene.
ps2. Faun vad bra Pappas Te var Lina!


dinnaar

Igår kom Lina och Per över på middag, det var länge sedan vi träffades allihopa så varför inte slå på stort och servera 3-rätters? Var mysigt, vi (tjejer) konstaterade att vi ska åka till Brasilien igen 2013, brasilienminnen som vi inte ska glömma tillsdess: robinson, leo, icegreenman och behind.

Först, avokado och äpple med prosciutto, honungsvinegrette, krutonger och granatäpple.



Second, fläskytterfilé med ingefära, chili, lime, koriander och wokad salladslök, sugar snaps och morot.



Sist och minst, varma äpplen med kardemumma, sirap och After Eight.






tinny


kvällensfirre

Idag blev det feeesk på menyn, sejburgare med karamelliserad fänkål och pepparrot-dillkräm.
Det var gott, och åter igen, inte så svårt. För några år sedan kunde jag inte laga särskilt mycket mat (okej, är 22 så kanske inte så konstigt) men jag vill att alla ska våga prova nya recept (vilket Robin är bäst på att hitta) och köp gärna hem råvaror även om du inte är säker på hur de ska tillagas.

Rätten idag tog kanske 15 minuter, mixa ihop fisken med matlagningsgrädde, peppar (vit och svart) samt salt, goja ihop till hamburgare och panera med ströbröd. Stek dem gyllenbruna i mycket smör. Fänkålen smörstekte jag tillsammans med lite timjan, vitvinsvinäger, grönsaksbuljong, peppar&salt och lite socker. Bröden är vanliga rostemackor som vi delade och la in en minut i ugnen. Krämen består av cremé fraiche, dill och pepparrot.







iskafferietjustnu



Granatäpple och Avokado - ska bli en förrätt imorgon



Koriander - min favviskrydda!



Julvört och Lussebullar - ja, stoffe, det är från pågen, men jag gillar det.



Prosciutto och Fläskytterfilé - ska ingå i middagen med Lina och Per imorgon, mumma


Och nu är det typ helg igen, fast det är det nästan varje dag nu när man har lov. Äntligen är granen köpt och klädd, nu längtar jag till matinfernot nästa vecka! Fast fortfarande mest till risgrynsgröten.

Tinny

ps. kristoffer, kan du ta med dig den där apelsincestskalaren från sthlm? (till julgodiset)

nerd

litenmen-naggande-god.jpg


Vi har som uppgift i skolan att skapa ett tidningsuppslag, vilken befrielse det är att tycka allt i studieväg faktiskt är kul och givande. Jag kommer antagligen fortsätta i spåren av mina intressen och göra antingen mode- eller matuppslag. Något tips om vad? Ovan är från min och Kristoffers framtida bloggarbetsgivare ELLE mat.

tinny

Gottgottigottgott

Igår bakades egna lussekatter/saffransbullar och det var ju betydligt godare än torrisen jag köpte i skolans café, vi hade en burk kesella i som visst ska ge extra saftiga och hållbara bullar. Nästa saffransprojekt måste bli:

Gotländsk saffranspannkaka, har ni ätit det någongång? Liknande ostkaka men snäppet vassare. It's delisch!




Ingredienser

Portioner: 8-10

2 dl grötris
4 dl vatten
1/2 tsk salt
1 l mjölk
2 ägg
1 dl vetemjöl 
1 dl (ca 65 g) hackad sötmandel
1 dl socker
1 paket (1/2 g) saffran 


Gör så här
Koka grötriset med vatten och salt i en kastrull ca 10 min under lock. Tillsätt mjölken och låt gröten svälla på svag värme under lock ca 45 min. Låt gröten svalna något. Blanda gröten med ägg, vetemjöl, mandel, socker och saffran. Häll smeten i en väl smord ugnssäker form ca 22 cm i diameter. Grädda saffranspannkakan i nedre delen av ugnen i 200°C, ca 30 min. Servera saffranspannkakan ljummen eller kall med lättvispad grädde och sylt.


tinny

Julbestyr

Nu är det minsjäl snart jul!!

Jag försöker komma på årets julmat... inte så lätt faktiskt.
Jag har aldrig varit så mycket för hela konceptet av julmat och julbord, tycker faktiskt att det är ganska avskyvärt. Ofta överdrivet konsumerande av äckliga och/eller för många produkter.

-Däremot gillar jag sill, får se om jag får tid till att göra några egna i år.
Det är inte svårt och det blir mycket roligare att äta om man gjort den själv ju!

-Matjesill är ett måste för mig, kanske ska köra klassikern med ägg, mandelpotatis, färsklök och brynt smör?



-Julskinkan hemma hos mamma är ett måste. Skinka på knäckebröd med grov senap - helt genialiskt! Ska försöka ta men en burk Liss-Ellas senap (världens godaste?) till den skånska myllan..

-Sugen på att baka bröd/knäckebröd i år... ska vi Tinny?! Såg en av mina idoler, Jan Hedh på tv igår, alla som bor runt österlen - åk till Olof Viktors så ofta ni kan!! Deras bröd och produkter håller fanimej världklass.

-Paul Svenssons saltkokta vintergrönsaker i senaste gourmet såg väldigt tilltalande ut..

-Rökt böckling med dill, pepparot, schalottenlök och brynt smör tror jag jag kommer slå till med i år!

-Hmm funderar på en fisksoppa gjord på torsk, mjölk och mandelpotatis.... sen ska det vara råa äggulor och någon rökt fisk till...

-Kryddpepparbrässerad sej med ansjovis..? Åt det som personalmat på jobbet för ett tag sedan, nästan onaturligt gott faktiskt!

-Koriander och pilsnergravad lax...

-Kanske ska slå till med att göra ankleverpastej...hmm kan vara en kul aktivitet! ..saltgurka.. kavring.. mums!
Har vi ens tillgång till en matberedare!



-Sötsaker har jag inte funderat på än...får se om vi gör något. Tinny och jag får väl göra förra årets nougat med kanderade apelsinskal till en klassiker!

Just det, har ju inte ätit risgrynsgröt i år, herregud Kristoffer vad håller du på med!!?
Det får bli premiär i veckan. Risalamalta kan förresten dra åt helvete... fy fan vad äckligt.

Årets bästa glögg har jag druckit på LUX... blir nog svårslaget.




Förresten var jag och Johanna på Rolfs kök idag och förtärde Gulasch på får och Gäddfärsqueneller (Riktiga!) fy fan vad bra det var!



Kristoffer


dillochost

mmMMmm, igår sällskapades vi med Amanada, vilket självklart firades i matväg. Dillkött med potatismos (min hemliga ingrediens är kardemumma istället för muskotnöt) och Nordgrens Cheesecake, alldeles förträffligt!

Långkok är inte så jobbigt som det låter, när allt väl är i kastrullen sköter det sig själv, rätten från igår tog ca 1 timme allt som allt. Lite svårt att fota snygga gryt-bilder, men självklart hade vi fejkinlagd gurka till. OCH VI HAR ÖVER, priceless. I cheesecaken var botten gjord av digistivekex, smör, kanel och lite kardemumma.





tinny

Saffron

åhh att man måste berätta allting för dig Tinny!!

Saffran, som kommer från gula märken i saffranskrokus, är den dyrbaraste av alla kryddor.
Det krävs minst 100 000 — 150 000 krokusar, som måste plockas och rensas för hand,
för att utvinna ett kilo torkad saffran.
Nu vet ni..



Jag äter väldigt sällan saffransbullar, just eftersom de brukar vara så dåligt gjorda. Smakar deg eller så är de torra...nej det är en konst att kunna göra en bra saffransbulle....

hmm måste alltså testa mig fram i stan, jag skulle vilja påstå med stor sannolikhet att de godaste bullarna serveras på Xoko, Lux Dessert och Choklad och på Boulangerie...

Kristoffer

saffery

Åt förresten min första idag som tyvärr mest smakade deg.

Saffran, varför är du så dyr?



ps. nu har jag typ/i princip/nästan jullov!

tinny

duärenriktigtspätta



Rödbetor är ju faktiskt riktigt gott, nykokta tillsammans med salt och smör, mm det måste jag göra snart. Ikväll blev jag serverad panerad rödspätta med rödbets- och kaprishack (eller Grenoble efter den franska staden). Kristoffer berättade att det var en klassiker som jag visst har missat. Gott, det var det iallafall! Prova!



4 st hela portionsspättor eller 2 stora
3 3 dl fint tärnade inlagda rödbetor
1 1 dl kapris
1 1 st gul lök
1 1 dl hackad dill
4 4 st citronklyftor
ströbröd till panering
200 200 g smör
salt och peppar

Gör så här

1. Salta och peppra fiskarna. Panera i ströbröd. Stek i rikligt med smör i en stekpanna, cirka 5 minuter på var sida.

2. Lägg upp fisken på tallrikar och håll dom varma i ugnen. Sila av smöret från pannan (om det har blivit för bränt). Hacka löken fint

3. Gör ren stekpannan och hetta upp den igen. Lägg i en rejäl klick smör som ska bli lite brynt.

4. Lägg i löken, rödbetorna och kaprisen och till sist dillen. Häll alltsammans över fisken. Serveras med citronklyfta och kokt potatis.



tinny


bakeacake

Bakade muffins idag med saffran, kardemumma och banan, en vanligt grund till muffins är sockerkakssmet, häll sedan in vad som faller i smaken, frysta hallon, jordgubbssylt, chokladbitar eller så kan man laga matmuffins och fylla med champinjoner, svamp, ost och tomat. mumma



tinny

Currygrund

Vem gillar inte curry?

Jag brukar göra en grund som är mycket användningsbar. Det tar inte lång tid att göra och den håller lätt en vecka i kylen (den går ju dessutom att frysa). Det går alltså bra att öka och "kötta på" om man vill!

1 morot
2 schallotenlök
1 äpple
1 liten vitlöksklyfta
1 bit röd chili
1 matsked koncentrerad apelsinjuice
Currypulver

Hacka ner bitarna och fräs i olivolja, tillsätt massa curry, häll i lite apelsinjuice och vatten så att grönsakerna täcks. Låt puttra en stund tills grönsakerna blivit lite mjuka. Mixa slät i mixer/matberedare/med mixerstav.

- Stek kyckling och någon grönsak, släng i currygrunden, späd med lite vatten...kablam! världens currygryta.
- Koka grytbitar av lamm och kasta i currygrunden... kabang!
- Ånga några fiskbitar och stjälp ner currygrunden med vatten.... kapoff! så fixar du en god fiskgryta/soppa.
- Ja, ni fattar!




På söndag lägger jag upp några rätter jag gjort med denna förträffliga gula massa...

x Kristoffer

bästafrukosten


Uppdatering på mitt tips tips! Har nu lagt till frysta hallon och blåbär. Frukost är ju helt klart det godaste målet på hela dagen. Om ni undrar vad det är för orange dricka kan jag informera att det är motorsjuice, var kanske inte lika gott. Väldigt sött, varmt och järnigt, ja twilightvibbar alltså.



tinny


duärennöt


Bloggen går på lite sparlåga just nu, but hold on all you foodys, kommer snart mer och fler uppdateringar. Ska bara avverka lite skoluppgifter, sålänge hoppas vi att Kristoffer postar sitt kycklingcurryrecept samt massa bilder?

Imorse åt jag naturell yoghurt (skånemejerier) med kanel, honung, rutknäcke och sötmandlar.

Tips tips!


RSS 2.0