mycket majs nu
Fått dille på majs, passa på. Sparrissoppa med pepparrotskräm, smör- och gräslöksstekt lax och majskolv.
Pepparrotskräm:
Pepparrot (visp eller vanlig)
Creme fraiché
Salt&Peppar
fridays
Amanda och Gustav kom över på fredagsmat, gjorde favoriten med varmrökt makrillsallad, färska fikon, bulgur&bönor, plommondressing och majskolvar med smör och flingsalt.
Plommondressing:
Plommonsylt/marmelad
Olivolja
Vatten
Citronsaft
Lite salt
vettja
Snabb kabanosspasta: kabanosskorv, broccoli, sockerärtor, minimajs, morötter, matlagningsgrädde, lite tomatpuré, lite chilisås, salt&peppar, färska örter om du har som gräslök och basilika.
borsjtj
Rödbetsoppa med creme fraichéröra, olivbröd, grekiskt bondbröd och öl var en hit ikväll hos Josefine och Katten, vi ska införa en soppdag i veckan (säger vi iallafall)..
Recept såhär i höstmörkret:
6-7 (500 gram) råa rödbetor
2-3 gula lökar
1-2 morötter
en bit (250 gram) vitkål
2-3 msk smör
1 1/2 liter buljong, grönsaks eller kött
1 kryddmått svartpeppar
1-2 lagerblad
1-2 msk vinäger
lite salt
gräddfil eller motsvarande till servering
Skala och skär alla grönsakerna fint, spara en av rödbetorna.
Fräs de strimlade grönsakerna i smöret i en rymlig gryta - låt dem inte få färg!
Tillsätt buljongen (vatten + tre buljongtärningar) och kryddor.
Koka under lock på svag värme upp emot en halvtimme.
Stax innan soppan är klar tillsätter du den sista rödbetan finriven. Detta ger fin färg till soppan.
Servera soppan med en klick gräddfil eller yoghurt.
mi casa?
I torsdags mötte vi upp Amanda och Gustav för middag på restaurangen Siesta (bakom lilla torg, gamla väster). Skylten/loggan är något av en mardröm rent designmässigt men själva lokalen känns mysig och intim och maten var förvånadsvärt god! Gustav tyckte sig inte ätit en godare ryggbiff och mina hjortracks var inte fyskam.
-hjortracks med svamprisotto, knapriga brysselskal, svartvinbärssky och inkokt skånskt vildäpple
-Halstrad ryggfile av havskatt med smörglacerade rödbetor, smålökar, fänkål, blåmusslor, räkor och saffransaioli
-Amerikansk välhängd ryggbiff med rostad majspure, hemgjorda pommes och sky på Anchochili & kakaobönor
dagens tips
mumsa loss på svenska äpplen nu!
93 levda år
kolv
Ikväll åt vi, förutom järpar och grekisk sallad, fantastiskt goda majskolvar med lite salt och smör.. Koka i 5-10 minuter i saltat vatten.
horse
old school
köttrfärslimpa med kokt potatis, gräddsås, rårörda lingon, inlagd gurka, ärtor och morötter..
kantarellpasta
Igår åt vi kantarellpasta med prosciuttoskinka, vårlök och grädde..
30 pix
Ikea, vilket ställe! Klassiska köttbullsmenyn, sallad, bröd, mjölk, kaffe och kanelsnäcka för 30 kr, man tackar man tackar.
attgöra
Nej men om jag ska ta och laga lite müsli, prova gärna:
http://syskonmat.blogg.se/2010/june/Jag har även provat att laga den helt utan råsockret och med endast havre, råg och nötter, funkar också utmärkt!
tip of today
Student eller ickestudent, billiga köp är alltid ganska härligt. Vi handlade på Özens Allfrukt igår, helt sjukt billigt, fem(!) st avokados 10 kr, tre paket coctailtomater 10 kr, paprikor för 9,9 kr/kg (brukar vara 69 kr/kg på coop)... de har även mejeri, kött, bröd och allt som ica, coop brukar ha (dock kanske rätt mycket större utbud på halalslaktat kött..) men det är vid grönsaksdisken som allt var billigast!
Ligger vid ÖB (lantmannavägen 59).
longing
Imorgon längtar jag till en tallrik med Skånemejeriers A-fil krusbär/fläder/mild vanilj och smoothie på kiwi, lime, banan, apelsinjuice, vetegräs och en skvätt naturell yoghurt. På caféet började de med vetegrässmoothies för ett tag sedan och jag blev så fast att jag måste göra det hemma själv nu.
hälsning till amanda..
burken är full..
frill
Okej, this you gotta do; Bulgursallad med bönor, rökt makrillfilé och plommondressing.
Koka upp bulgur, smaksätt med lite olivolja, salt&peppar. Blanda i en burk blandade bönor (jag tog med kidney, olika vita bönor och durumvete).
Mixa ihop en god sallad, som mache, ruccola, spenat, röd paprika, coctailtomater, gurka, avokado och kalamataoliver.
Blanda ihop plommonmarmelad/sylt med lite olivolja, vatten och en skvätt limesaft. Servera allt tillsammans med rökt makrillfilé. Sprinkla över lite peppar&salt. Jag lovar att det är riktigt gott!
the park
Tro inte att jag lagar mat var eviga morgon, dag och kväll. Igår blev det pizza till kvällsmat och under vår soltid idag med morgontidning och lite bollövningar (jag var mer bollkalle då..) åt vi kalla överblivna slices till lunch..
söndagens
Spagetti med aubergine, squash, falukorv och champinjoner..
fruttesallade
Kanske världens finaste pre-höst-dag!
tomato tomato
I fredags fikade jag och några härliga människor på Slotträdgårdens Café, de levererade inte fullt lika bra som sist jag var där, har dessutom för mig att det är en ny ägare. Omgivningen är dock väldigt vacker, speciellt en sommardag då man kan sitta på en brygga vid kanalen nedanför deras stora trädgård.
Min svampsoppa för 59 kr tillsammans med surdegsbaguette var riktigt god, strömmingsmörgåsarna som Amanda och Gustav tog var visst inte fullt lika bra. Så soppan är tipset! De har dessutom finfina tomater.. (jag tror de bara ramlade ner på vår bord.. eller..)
a nice guy
Jag och Amanda handlade i en ICA-butik i Stockholm nu i helgen som hade ganska stort utbud av Jamie Olivers egna linje. Jag vill äta Jamies mat (dock hellre direktlagad av honom är hans burkar). Jag vill vara Jamies vän. Om alla hade varit som Jamie hade det inte funnits något skåneparti, sverigedemokraterna eller för den delen krig.
onsdagens
Igår lagade Nordgren till ugnsrostade rotfrukter och choritzo, mycket gott och uppskattat efter min första skoldag, jag har ju endast haft sommarlov i tre månader..
Rosta själv vettja:
Morötter
Polkabeta
Potatis
Palsternacka
olivolja
salt
peppar
timjan
Jag gjorde en enkel sås på lite naturell yoghurt, persilja, peppar&salt, citronsaft och grovkorning senap.