sällskapsplocke

Igår såg vi the Social Network, rekommenderas, efter tapas på restaurang Davidhall, rekommenderas. Jag tog fikongratinerad chevré med tunna skivor gräpäron och lammfärsbiffar med tomatsås och smulad fetaost.














bien

Varje vecka är vi ett litet gäng som har soppkväll, mestadels har det blivit just soppa men ibland dyker det upp lite andra överraskningar. Michaels söndagsstek från igår var ett sådant exempel. Efter nästan två timmar i ugnen i sällskap av bland annat morötter, äpplen och lök blev det en fin köttbit med sås och potatis. Som perfekt avslut fick vi drömmar till kaffet. Fint!




surt

en regnig dag bör firas med citronvatten







sallad=lunchen/2

Vitlök- och persiljefrästa bönor, kabanosskorv, lufttorkad skinka, gnoccipasta, blandsallad, tomat, gurka, soltorkadtomat, rödlök och balsamicodressing




ja det är ju söndag

ah, stuvade makaroner och stekt falukorv!



kvällsmums

Är så attans hungrig på kvällarna, kl 22 kommer skalmansklockan och ber mig äta. Ikväll fick det bli en skål med yoghurt och müsli, smörgås med makrill i tomatsås och smoothie av jordgubbar, banan, juice, lite yoghurt och omega3.


detsattfint

Nyttig "ristotto" med persiljestekt kabanoss

Koka upp ris, blanda i ärtor, färsk citronmeliss, färsk koriander, peppar&salt, lite sweetchilisås och citronsaft




redveggi

Har fått för mig att hela tomater har lite mer smak än de krossade, dessa från änglamarks var fina. Gjorde tomatsås med kabanosskorv, svamp, vitlök, scharlottenlök och riktigt mycket basilika och persilja.



           

amazing horse & off the hook-jim

Då jag och Amanda bara fyller 23 år en gång bestämde vi oss för en födelsedagsförfest igårkväll med lite plockmat och högstadiebål. Har nästan lite träningsvärk från kb-dansen.

Bakad brie med rosépeppar:

Värm ugnen till 200 g. Ringla olivolja och honung över brieosten, peppra&salta och strössla över hela rosépepparkorn. Baka för ca 10 minuter. Brien blir mjuk och nästan som en suffle. YUM






urdansad

Idag är vi glada men trötta och äter nästan hemlagad pizza. Istället för att baka egen deg har vi Ali-bröd, ca 8 kr för 6 st på närmsta coop. Dagen går nog mest åt lite sol, mer soffa och kanske ett parti Mat-spelet? Bästa presenten! Jag har så finurliga vänner.




hjärtesak

Amanda och Sofie gav mig mini-grytor i stenugnsgods från Le Creusets i födelsepresent. Jag ska laga till mustiga höstgrytor och goda marängdesserter.. Jag älskar dem!






fritagmous

Sist jag knådade ihop kanelbullar passade jag på att göra en sats med vanilj- och kardemummafyllning som jag sedan frös in. Perfekt ikväll. Jag försöker i övrigt inte föräta mig på för många Ferrero Raffaello som fina Josefine gav mig.






bday

I lördags firades jag med bland annat finfrukost (pannkakor), bondomelett, våfflor, glass, vattenkokare och citronzest!

 




omg the boy is flying

I söndags lagade vi till Flygande Jacob:

Stek kyckling gyllenbrun, krydda ganska rikligt med curry, peppar och salt. Häll över matlagningsgrädde och låt puttra, krydda lite igen om det behövs samt en skvätt soya. Häll i hackad banan och låt puttra i några minuter till, strössla tillsist över cashewnötter. Servera med ris och blandsallad.




sofie och amanda


Två väldigt mysiga tjejer fick mat i magen i torsdag här på mellangatan i form av pepparrotstorsk, potatismos, kokta morötter och gröna ärter, äppelsalsa och karamelliserade palsternackor.

Pepparrotstorsk:

Lägg torskfilérna i en ugnform, peppra och salta. Koka upp matlagningsgrädde med pepparrotsvisp, dill, salt och peppar. Vispa så såsen blir lite fluffig, häll över torsken och tillaga i en 200 g varm ugn för cirka 20 minuter.






ärade vän

Idag är det kanelbullens dag!

50 g jäst (för söta degar)
1 dl socker
150 g smör
1,4 l mjöl
5 dl mjölk
½ tsk salt
2 tsk kardemumma


Värm mjölk och smör fingervarmt, smula ner jästen i en bunke och blanda ner smörmjölken. Blanda i socker, salt och kardemumma. Häll i mjöl och arbeta ihop en smidig deg. Låt jäsa under duk i ca 30 min.
Knåda degen en stund på mjölat bord, dela i 4 delar och kavla ut. Rör ihop rumsvarmt smör med socker och kanel, bre ut över de kavlade degbitarna. Riv över mandelmassa, rulla ihop, skär till bullar och låt jäsa igen i ca 40 min. Pensla vispat ägg över bullarna och strö över pärlsocker. In i en 225 g varm ugn för ca 7 min.

Ät.











it´s a classic

Köttfärssås.. måndagsinspirationen räddad. Lite roligare blir den med lite sambal olek och fetaost/blandsallad till.
Vi brukar svänga ihop:

blandfärs
köttbuljong
sambal olek
tomatpuré
krossade tomater
gul lök
vitlök
champinjoner
morötter
salt, peppar, basilika, oregano





cully

Ja, det ser kanske inte världsgott ut, men chicken tandoori var riktigt fint i söndagskväll. Vi körde lathet och blandade 2 dl matyoghurt med en påse tandoorikrydd-mix, marinerade kycklingklubbor i röran och körde in i ugnen.


RSS 2.0