Jennica

Jag finner inga ord.. min fina och superduktiga Jennica har gjort/lagat/skapat ihop ett gäng chokladpraliner till mig. Nog för att hon arbetar som kock men dessa ser ju alldeles strålande och 50kr/st ut! Merci!




cremechamp

I fredags var det min tur att bjuda på soppa till vårt lilla veckogäng vilket blev en mycket trevlig fredagsafton. Maten som serverades var krämig champinjonssoppa med rostad parmaskinka och osttoast. 

4 portioner

500 g färska champinjoner
1 gul lök
En klick svampkräm eller 1 tärning buljong
5 dl vatten
5 dl matlagningsgrädde
salt
peppar
bladpersilja eller gräslök
lite smör

Spara 5-6 champinjoner till senare. Finhacka de övriga samt löken och fräs i smör några minuter i en stor kastrull. Häll på vatten, grädde och svamokrämen/buljongen. Låt koka 10-15 minuter. Skiva och stek champinjonerna som är över snabbt i lite smör. Mixa soppan slät med en stavmixer, eller i en vanlig mixer, smaka av med salt och peppar, häll i champinjonskivorna och garnera med persilja eller gräslök.
 






cocabonnar

         

Kära snälla tomten, låt dollarn vara låg så jag kan köpa mig en fin systemkamera.

Idag rodde mannen min ihop apelsin- och cocacolamarinerade kotletter som vi också testade för första gången för något år sedan. Godare än vad det kanske låter och fint ihop med kokt potatis, broccoli och morötter.

För fyra portioner: 4-6 fläskkotletter

Marinad:
33 cl coca-cola
1 tsk rosmarin
½ tsk ingefära
1 tsk krossad svartpeppar
½ dl rödvinsvinäger
1 apelsin, saften och det rivna skalet
2 vitlöksklyftor, delade
salt
matfett till stekning

Sås:
5 dl marinad
2-3 msk vetemjöl
1 dl grädde eller matlagningsgrädde


Varmtochmättande

..och med Kristoffers flyg till USA försvann mitt bloggmod och skarpa foton. Förhoppnings hittar min kära bror en systemkamera till bra pris därborta så det blir roligare att dokumentera min mat.

Nu när morgonen är kall får ni tips att äta till gröten:

-Äppelmos och kanel
-Jordnötssmör (kung makatas med salt) banan, russin och kardemumma
-Tinade/färska hallon, kokos och honung
-Mörk sirap, banan och hackad mandel


lätt

Mat gjord på 10 minuter måste väl på klassas som snabbmat? Koka pasta, fräs lök, champinjoner, köttbullar och blandade bönor, krydda med oregano, basilika, peppar&salt. Häll över en burk krossade tomater och låt sjuda medans pastan kokar klart. Servera med spenat och fetaost.


kanintehjälpadet



Risifrutti med hallon och kardemumma. Barnsligt gott.

limeochsånt

Hoisinwok med fläskfilé, chili, ingefära, koriander, grönsaker och risnudlar






feskgratte

I tisdags bjöd herr Brorson på fiskgratäng med dillsås och kokta gröna ärtor, va! Längesen och väldigt gott. Till efterrätt tog jag och Kristoffer med oss vår créme brûlée smaksatt med citron och kanel. På tal om julen har vi tjuvstartat här hemma med pepparkakor och julmust!








chickeninherbs

Ringla olivolja över en plåt, krydda kycklingen med salt, peppar, riv över citron, strö över färsk och hackad salvia, oregano, dragon och timjan, släng i rödlök, gullök, hela vitlöksklyftor med skal, små kvisttomater och ringla över lite mer olja.

In i en ca 250 grader varm ugn för cirka 40 minuter. Servera med potatismos och sallad på tunnskuren rödlök, gurka, äpple, blandsallad och en vinegrette på citronsaft, olivolja och vinäger.

YUM
















simplesnack

Det fick bli söndagsmacka med rostbiff, remoulad, rostad lök och sallad. Lösgodis och pappas röda äpplen. 




fläskakydd

Fläsklägg X 2 = lunch/middag



Lunch: rimmat fläsklägg med palsternackpuré, rostad lök, persilija och riven pepparrot



Middag: Rotfruktssoppa med rimmat fläsklägg








vadåtvidå

Vi gick promenadstråken med ljusshowen i Rosengård i torsdag (tips!) och var riktigt hungriga efteråt. Kall nudelsallad med mango chutney-kyckling är riktigt gott och går snabbt att få klart. Till efterrätt hade Kristoffer köpt med sig klassikern i ny tappning, Dammsugaren, från The Ultimate CupCake Store (davidhallstorg).

Kall nudelsallad:

Risnudlar
Lime
Rödlök
Chili
Ingefära
Koriander
Mango chutney
Olja
Vatten
Morötter
Salt
Socker

Mango Chutney-kyckling

Marinera strimlad kyckling i soya och mango chutney - fräs och servera!







eggme

Nu när biffbrodern är här blir det mycket ägg, som Kokt sej med broccolisoppa och löskokt ägg.



Klassisk äggamacka på linfröknäcke med kaviar, svartpeppar och purjolök



                            

firstofallthings

Frukosttips som håller magen mätt länge: havregrynsgröt, kardemumma, kanel, russin, banan och kung makatas jordnötssmör


godnatt

Efter en skräckupplevd bilfärd (kristoffer körde) i ett regnigt och mörkt malmö laddade vi om med rödbetor, honung och chevré, kycklingfilé, vitlöksbaguette och varm potatissallad med ruccola, olivolja, honung och citron.






vitaminCeufori

Höst: clementiner och choklad


maqrouill

Salta&peppra, stek makrillfilén på hög värme med skinnsidan nedåt, 90% av tiden ska stekas på skinnsidan. Vänd sedan och stek till gyllenbrun färg på andra sidan. Strössla över lite flingsalt och persilja.






syskonmat

Snart kommer min bror och även denna bloggens (knappt) skribent ner och bor här på mellangatan i 2 veckor innan han beger sig till L.A. Vilket även innebär att hans systemkamera kommer bo med mig. Detta firar vi med en dålig bild på kvällens blivande mat; makrillfilé.


gediget

Det behövdes bra grund i lördags inför kvällens aktiviteter så jag bestämde mig för rotmos med choritzo och senapsvinegrette. Rotmosen var av enkel variant där jag bara kokte potatis och morötter, fungerar faktiskt fint. Godast med purjolöksringar, blandsallad och persilja.

Senapsvinegrette:

Skånsk grovkornig senap
Lite olivolja
Vatten
Citronsaft
Lite peppar&salt
Persilja




RSS 2.0