matjagätit





..chilliköttfärs med sallad och pitabröd, grillspett med potatismos och 3 såser.

veckan

Har haft suphaduphamycket i skolan, men har hunnit baka bröd, ätit tomatpaj hos pappa & Eve och svängt ihop daiquiris hos Lina & Per. Alla har hunnit ställa om klockorna väl? Efter Lina, jag och Charlie dansat loss till världens mest knäppaste djmix igårkväll kom jag visst hem 05 enligt oh sweet summertime. Men nu har jag laddat med onsalakorvsmacka och mangojuice så jag ska nog klara att skriva 5-6 rader på rapporten... //off the hook-jim aka tinny








Le Petite dejuner Dimanche

Bonjour mes Amis!

Söndagsfrukosten blev väldigt frankofil med ett besök hos Petite France på Kungsholmen.

Confiterad Oxkind
Äggröra med Tryffel
Sallad på Mache, Silverlök och Spritärta
Le Baguette
Yoghurt med likör och müslitopping
Petit choux


Tres bien!!








"Kris de kök"

Dagens

Dagens lunch avnjöts denna solig vinterdag på Rosendahls Trädgård. Ett av mina favoritställen i Stockholm.
Tomatsoppa med rotsaker och bönor, Surdegsbröd och Tigerkaka!





Utöver denna lunch konsumerade jag denna dag:
Bröd, Ägg, Frukt, Nötter, Kalkonlasagne (mellanmål) Sushi och Pizza.

Kräng?
-Ja!

Kristoffer

yumyummemories 3



Mango, kanderad lime och chili, risgrynsglass och hallonkompott...

FOOD IS THE ESSENCE OF LIFE, i tell you!

yumyummemories 2







sötpotatischips, asiatiska koldolmar, flera sorters kål- och grapesallad...


yumyummemories





Eves fantastiska havspasta på juldagen. mmm. Om jag inte minns helt fel var det med grilladröd paprika, persilja och vitlök.

reminder

Mitt första minne av mat är nog min helt sanslösa craving på chokobanan. Jag hackade en banan och blandade med vispgrädde och choklassås. Done! Åt det och tyckte det var så sjukt gott. Så man kan dels säga att det är min kroppsstomme och sen att jag kanske utvecklat min kokkonst därefter. Kristoffer älskade dammsugare (punchrullar) och vita bönor på burk.

Vad jag vill säga är att det bara är att öva öva öva och smaka smaka på. Testa nya kryddor, följ något konstigt recept eller bara improvisera fritt.


siblings

När jag och min bror lagar mat brukar vi alltid försöka färgmatcha våra kläder.


soup

Idag lagade vi till grönsakssoppa med redcurryfrästa räkor och citroncremé. Hacka upp fänkål (luktar så himla gott!), morötter, purjolök, gullök, vitlök och potatis. Fräs lite snabbt i olivolja, salta & peppra, häll på ca 1 dl öl och 1 dl fiskbuljong (du kokar upp vatten och tillsätter flytande buljong eller tärning). Låt puttra lite.

Häll över samtliga ingredienser i grytan där du kokat upp buljongen. Tillsätt lite mer salt, peppar och dill. Låt puttra på svag värme i ca 10 minuter. Fräs räkorna i lite olivolja och red curry pasta. (detta smakar alltså inte som gul curry, utan mer åt chilihållet, finns i nästan alla matbutiker). Häll i lite matlagningsgrädde i soppan och smaka av. Blanda citronsaft- och skal med cremé fraiche.

Häll soppan i skålar, sprinkla över riktligt med räkor och toppa med citroncremé, en citronskiva och lite dill. Det är väldans gott att äta tillsammans med några varma osttoast!






yuck

Idag var jag på en liten anticimexkurs i samband med caféjobbet jag börjat på. Fick lite bacilluskskräck av allt som finns kring oss, typ i stil med ditt kvalstersnack Lina. Fick höra historier om en liten kille med mjölkallergi som dog efter att fått i sig pyttelite mjölksocker från några chips och om en massa pensionärer som somnat in av för dåligt fryst och sedan uppvärmd ärtsoppa.

Sen har jag iofs hört att färre människor i de (smutsiga?) baltiska länderna har allergier än vad vi här runt i (rena?) norden har....

Godnatt.

Ps. kristoffer om du inte börjar blogga mer kommer jag ändra lösenord och döpa om bloggen till tinnyärkingochstoffeärenloserbird.


ps2. såg Eves kokbok häromdagen!


sug på khag avar

Just nu är det äggmacka med just kaviar (fast visst är det gott med bara smör och kaviar på bröd?). Ordet kaviar / khag avar kommer från persiskan och betyder havande stör. HAHA.



fetisch

Många brukar samla på något, jag halvsamlar på burkar, blir lite svårt att motivera för många härhemma. Men några till té, kakor, socker... Den vita med blåa blommor på är mormors gamla godisskål som vi barn alltid fingra på. Nu är den hemmet för mina tépåsar. Den känner sig nyttig.

Varför känns det som det är fredag imorgon?



tinny

ris med otto

I måndags lagade jag till svamprisotto till mig och Alina, yum! Köp Aboriris (risottoris står det ibland på förpackningen), koka upp ca 8 dl vatten + grönsaksbuljong. Fräs skogsvamp, lök, vitlök, och 3 dl ris i olivolja. Häll i ngn deciliter av buljongen, låt det riset suga upp vätskan och tillsätt sedan mer buljong. Fortsätt så tills riset blir krämigt (tar ca 25-30 minuter). Rör ner riven parmesanost, ev lite matlagningsgrädde, krydda gärna med örter, salta och peppra. Bäst tillsammans med ugnsbakad kycklingfilé (kanske inlindad med parmaskinka) eller något gott kött.



tinny




fredagssällskapsmat

Igår kom kära Per och Lina på besök, vi åt biffwok med äggnudlar, morötter, sugarsnaps, vårlök, cashewnötter, citrongräs och ingefära. Till efterrätt blev det fruktsallad gjort av kiwi, banan, äpple och mango. Som topping gjorde jag kanderade kokosflingor och riven choklad.

För att kandera kokos: värm upp en stekpanna, strö över ett lager socker, när det börjar smälta häller du i kokosen och rör om. Bränn det inte, ta i lite smör och rör ihop. Kokosflingorna blir knapriga och får ett litet sött hölje runt sig. Detta kan ni göra med vad ni vill; nötter, frukter osv.

 Linas paparazzibilder:




my day off

                        


                         


Idag har jag haft veckans enda lediga dag, imorgon och söndag väntar jobb så därför passade jag på att ha långfrukost med äggröra och bacon, stadsvandring (dock ingen shopping), tulpanköpande och titt på fina kryddförpackningar. Ikväll väntar middag med Lina och Per, sedan; ALICE I UNDERLANDET! ^^

tinny

brödförlata



Har ni testat att baka bröd hemma? Om ni inte riktigt orkar gå hela vägen men ändå vill skryta med hembakat finns Finax brödmix i olika smaker. Jästen är redan tillsatt och det enda ni behöver göra är att tillsätta mjölk eller vatten!

Osso Bucco

Nu kommer äntligen detta otroligt efterlängtade och förfrågade recept!! (Vi har ungefär 2 läsare, eller!?)

Detta är helt sjukt gott, måste upplevas!








Osso Bucco

1 kg kalvlägg
Mjöl
Blekselleri
Gul lök
Vitlök
Morot
Krossade tomater
Vitt Vin
Timjan
Mejram
Citron

Doppa Kalvlägg i mjöl och stek försiktigt i en kastrull utan att ge för mycket färg. (Detta är för att mjölet ska absorbera upp fettet från läggen och behålla dess saftighet samt att det fungerar som en redning.) Hacka ner lök, blekselleri, vitlök och morot och lägg ner i kastrullen. Tillsätt krossad tomat, vitt vin, timjan, citronsaft och citronskal från en citron.

Låt koka till benpian släpper fån läggen och köttet känns mört. (Minst 45 min)

Lukten och smaken blir helt magiskt! Det är gott att servera med en risotto/potatismos med parmesan.
Lägg lite färsk mejram över innan servering.

Kristoffer

kvällsfood

Måste ju ta igen min break, har ju nästan varit lika dålig att uppdatera som Kristoffer. hö. Ikväll blev det en snabb tortellinipasta med fetaost, avokado, skinka och lite olika salladsblad. Nighty nighty!





tinny

Grill Del Mundo

Eftersom vi började lite senare i lördags passade jag och Amanda att äta ute på fredagskvällen, kortet landade på Grill Del Mundo (storan-byggnaden). Deras specialitet är kolgrillat och all deras personal ser ut som levande färgklickar (alla killar har fluga på sig, kul!). Det var riktigt riktigt gott och väldigt trevligt. Vet inte om de har något sammanhang men inredningen påminde om GRILL (stockholm). Alla rummen var olika, ett tantrum, ett marrakechinspirerat, ett karibiskt.. Kan rekommendera det varmt, dessutom urtrevlig stämning och farligt goda drinkar! http://www.storan.nu/page_3.aspx?page=Page&HId=6%20&PId=168

Försnafs:
Frozen margarita med färsk mango slank ned tillsammans ungsrostade majstortillas och guacemaladipp.

Huvudrätt:
Hel kolgrillad guldbrax späckad med örter / chermula / slungade gnocchis / toppad med hyvlad parmesan & knapergrillat bacon.

Efterrätt:
Kolgrillad, agavemarinerad fruktsallad toppad med kokossocker / kolgrillade marshmallows / chokladglass.











tinny


senastenytt





Detta har jag alltså gjort den senaste veckan, for upp till GBG för att arbeta för kära Amanda och deras event med Leksands knäckebröd och Skånemejeriers (Allerums) ostar under GBG Horse Show. Jag höjta om smakprovning, fick sjuk träningsvärk i rumpan av bollkastningsupplockningen, tittade på fina hästar/hästsaker och åt en väldigt god frukostbuffé varje morgon.

Det är något visst med göteborskan som jag önskade jag hade ibland, tänk er på klingade västkustska: Prova gärna Leksands Kardemummaknäckebröd, smakar nästan som bulle!
Tänk er sedan samma mening fast på skånska: smaugar nästan som buelle... Lite mer neggo och oklingade.

Haft verkligen världens bästa sällskap. Kylie. (haha, detta är så internt men Amanda har en alldeles ypperligt dålig musikkännedom som vi skrattade gott åt i bilen ner).




tinny



RSS 2.0