agoodguest
tinny
muchlovemuchfood
Palsternacks- & potatispuré, oxfilé på ruccolabädd, rödvinssås, kaprissmör, svamp, sugersnaps och baconinlindad dadel.
Sist och det som satte mättnaden på sin spets; ostbricka med fikonmarmelad, druvor, vin och lösgodis! Tack!
tinny
Beat it!
Kristoffer
Klassiker
Tid är något som jag inte har för mycket utav. (Måste skylla på något ju)
Aja blev sugen på en gammal klassisk grej, smördeg var ju riktigt hett på 80-talet!
En bit lax, krydda rikligt med salt och peppar, dill, senap (typ grov dijon) och olivolja.
Lägg fisken på en bit smördeg och lägg ännu en platta ovanpå så att det blir som ett paket.
Man kan använda äggula som "lim" och på toppen om man vill för att få en fin yta.
Baka i ugnen 150-200 °c tills det är klart! Det beror ju på hur stort paket man gör och ugnstemperatur. När det har fått lite brun yta kan man göra ett litet hål genom fisken för att se om den börjar bli klar. Tänk på att fisk alltid går efter ett par grader efter att man har tagit ur den ur ugnen. Det är fruktansvärt äckligt med överkörd fisk. (Vilken tyvärr allt för ofta serveras på mindre bra restauranger) Lax vill man ju gärna äta runt 40 °c i innertemperatur. När laxen är lite "rå" precis i mitten, ta ut den så kommer den bli saftig och god!
Det blev en bönsallad och citronkeso till!
(Mini Keso, citroncest, citronsaft, olivolja, salt och peppar)
Kristoffer
pie
Det här med matpaj var visst lite överskattat. Eller rättare sagt jag hade visst ingen pajform (som jag var så säker på) så det blev en liten pyttepaj i porslinsformen. Det tog även lång tid men det var iochförsig ganska gott. Men utan matberedare var det inte värt besväret för det lilla resultatet. Tur att jag gräddade några pannkakor som backup!
Fredag imorgon, redan!
tinny
saycheese
Fått efterfrågan om omelettips, ska jag vara helt ärligt har jag inte lagat till speciellt många av dem. Vet du några goda kombinationer Kristoffer? Om jag bara få gå efter egen smak så blir jag sugen på omelett med rökt lax, spenat och kantarell-cremefraiché. Eller kanske en spansk version med tomat, chorizo, lite ost och timjan.
Ett grundrecept är:
Börja med att knäcka äggen i en djup tallrik eller skål. Tillsätt sedan vatten, mjölk eller grädde och eventuellt salt. Vispa med en gaffel tills äggen bildar en jämngul smet som du sedan häller ner i en varm stekpanna som bör ha lite stekfett i sig. Rör om och sänk temperaturen till ungefär hälften.
fishinajar
Gårkvällens middag bestod av italiensk pasta med bland annat sardeller..
Pasta penne, tomatkross, vitlök, scharlottenlök, skogschampinjon, chorizo, babyspenat, kapris, soltorkad tomat och kalamataoliver var de övriga ingredienserna. Fräs ihop allt och servera med mycket parmesan! Voilá!
tinny
kvällens
Blev torsk med dill, citronsmör och lide grädde tillsammans med potatis och gröna ärtor. Ugnsmat är bra när man inte orkar lägga så mycket tid, det sköter sig själv. Nu är jag dock lite trött på att ta bilder med en gammal digitalkamera köpt från en indier på Lanzarote. Fördröjning på 5 sekunder och ca 0,0002 megapix. Kristoffer, update på systemkamerafronten?
tinny
dagens
tinny
frostingsaveslifes
Igår ville jag vara lite töntig och ta med mig en kladdkaka där det skulle stå P + L på till Lina och Per. (du klipper ut boktäver eller valfria mönster, sedan lägger du dem på kakan och siktar florsocker över, som på min princesstårta till robin nedan)
Men, när jag skulle vända kakan var den så kladdig inuti att den bara föll isär i massa delar. Sådär snyggt. Det är inget som en massa glasyr inte kan rädda, så det fick bli cupcakes istället.
Jag missade helt att fotografera the burgers, men det var riktigt gott. Satte liksom en fin grund till en fin kväll!
tinny
issues
Idag under min promenad genom affären kunde kanske övriga folk tro att jag var alldeles nykär eller kanske vunnit lite pengar på lotto. Jag försökte inte ens spela cool utan gick med ett liten glin på läpparna. Orsaken till min okontrollbara glädje var att jag plockat på mig massa goda ingredienser. Jag är osäker på vad det säger om mig själv. Men jag längtade verkligen hem så jag kunde laga till det. Till mig själv. Begäret just nu på är chevre som jag tjatat innan om, det är gott. Jag ska dock försöka begränsa mig lite, så jag inte föräter mig (sicken lyx att kunna göra det). Kommer säkert äta upp det som är kvar inatt efter dans & fest med Lina o co. Vi ska förresten få hemlagade hamburgare ikväll!
Som lunch blev det alltså färskpasta med basilika & pestofyllning, chevre(!), körbärstomater, gurka, babyspenat och tonfisk med grillad paprika (denna fick jag gratis sist jag träna på SATS, man är ju student), päron och vinegrette.
tinny
planering
Imorgon står kycklingspett på menyn, så idag marinerade jag bitarna i lite soya, honung, tomatpure, vitlök, hoisinsås, olivolja, fond, salt&peppar.
Idag var vi ett gäng som lunchade på Moccasin, nära Davidhallstorg, många tummar upp för deras räkmacka! Räkorna var riktigt spänstiga och salta, den ljumma äggröran hade väldigt fin smak och underst gömde sig ett grovt sirapsbakat bröd. Yum!
Fredag om 2!
tinny
torsdagsmat
Bakad potatis med kycklingcurryröra, kassa mobilbilder gör att det ser lite sämre ut än vad det faktiskt smakade. (som var väldigt gott då). Bakpotatisen hade jag i ugnen ca 65-70 minuter. Efterrätten har vi skrivit om förr i bloggen; stek skivade äpplen i smör, kanel, socker eller sirap och servera med vaniljglass och hackad mandel.
tinny
mittfavoritbär
Hallon, mm! När jag var liten och bodde ute på landet kunde vi plocka hallon från trädgården på sommaren, som tillbehör till fil eller glass. Kollade igenom mina sommarbilder och ovan är två av dem saker jag åt som innehöll gudabäret!
För att göra marängtårta: var duktigt och gör bottnarna själv genom att vispa äggvita och socker tills du inte orkar mer (och smeten fastnar i skålen även uppochner). Eller köp färdiga helt enkelt. Vispa grädde fluffig och blanda ner lite krossade hallen och lika delar vaniljsocker och florsocker. Bre ett lager lemon curd över nedersta marängen, bre på grädden och strö över hackad choklad. Bre lemon curd även på övre marängen, mer grädde, mer hackad choklad och sist ös på med färska eller tinade jordgubbar och hallon över tårtan. Strö över lite florsocker och citronskal. Like a glove!
weekendfood
Hela syskonskaran Nordgrens var samlade så många magar behövde mättas. Mango Chutneysås är en höjdare!
tinny
förstaför2010
tinny
Haiti
http://www.dn.se/nyheter/varlden/klagorop-blandas-med-stank-fran-lik-haiti-jordbavning-1.1027244
Finns massor med hjälporganisationer. Tex:
PLAN SVERIGE,
Plusgiro: 90 07 31-1
eller
Bankgiro: 900-7311
Skriv “Haiti” på inbetalningen
-eller smsa AKUT till 72900 (röda korset) för att skänka 50 kr!
tinny
svampthing
Igår lagade jag krämig skogsvampspasta med prosciuttochips, parmesan, hackad mandel och bladspenat. Trés bien! För att laga prosciuttochipsen så lägger ni in skinkorna i en 180-graders varm ugn, ca 10 min, låt svalna och bryt till bitar. Som stekt bacon fast godare, saltare och kanske nyttigare? Riktigt god och enkel rätt! Try.
tinny
eatcake
Linas 25års-dag firades med tårta från mormors bageri!
theoldfashionway
5 dl makaroner (Gammeldags Ideal från Kungsörnen)
1 liter mjölk
lite salt, peppar och ev muskotnöt
Koka upp mjölken och tillsätt sedan makaronerna och salt. Låt koka tills de blir mjuka och får önskad konsestens. Smaka av med lite peppar och eventuellt muskotnöt.
Om du inte vill få laktoschock deluxe kan du alltid köra en snabbare variant och bara hälla i lite matlagningsgrädde.
Nu, hemtenta.
Tinny
Noodles & Beef
Udonnudlar med biff!
Paprika
Chili
Ingefära
Koriander
Purjolök
Udonnudlar
Ryggbiff
Soya
Kycklingbuljong
Svarta Sesamfrö
Koka nudlarna, fräs grönskakerna och stek köttet hastigt.
Blanda ihop allt med soya och kyclingbuljong, häll på sesamfrö och hackad koiander.
Fan vad gott!
Kristoffer
jennica
Igår fick jag och Amanda världens godast mat av Jennica, mozzarella och tapenade, parmaskinka, olika ostar, oliver, OCH VÄRLDENS GODASTE SALLAD med ruccola, bladspenat, chevreost (mums!), valnötter, körsbärstomater, gråpäron, vindruvor, honungsvinegrette... Några glas rödvin till detta och kvällen var fulländad med bästa sällskapet!
Måste göra sallad med färska rödbetor, varm chevre och honung i veckan känner jag.
Cravings i matväg.
tinny
Lamm
Gjorde en gryta på lite saker jag hade hemma och gott blev det!
Lamm
Vitt vin
Tomat
Rödlök
Fond
Vitlök
Citron
Rosmarin
Persiljerot
Kristoffer
Fikon
(Kanske en av de godaste marmeladerna som existerar?)
Gott som attans med en bit ost till digestivekexen Tinny!
Kristoffer
magknorr
Återfunnen vän, digistivekex! Perfekta att knapra på under en lång dag i skolan.
Blandaochät
2 paket valfri choklad
1 påse minimarshmallow
1 påse dumlekolor
2 nävar blandade nötter
Smält chokladen i vattenbad, hacka marshmallowsen och dumlen, i med allt plus nötter i den smälta chokladen. Bred ut på bakplåtspapper och låt svalna i kylen. Dela upp i bitar och and the mums is on!
tinny
Orientlove
ps. lite besviken Kristoffer, du sa att du skulle bloggbomba igår?
Tinny
fintimagen
Ananas innehåller utöver vitaminer och mineraler bland annat enzymet bromelin som är bra för till exempel magen, blodtrycket, bihålorna och ska motverka inflammationer av organ, som till exempel prostatan. Läste jag. Gott är det iallafall!
dagensmacka
Tog en behövlig folieklädd skinkmacka ute på stranden i Falsterbo, väldigt soligt, vackert och kallt idag! Saknade varm choklad, mm, vore gott nu tillsammans med marshmallows och grädde..