Boueff Bourgignon

Boueff Bourgignon stod på schemat en söndag. Helst vill jag marinera högrev i massor av rött vin, chili, vitlök, timjan, lök och morot i två dagar innan jag kokar det.

Det tog nog max 15 min att förbereda, fick på grytan på spisen kl 13...satte plattan på ettan och lämnade lägenheten, när jag sedan kom hem vid kl 18.30 luktade det helt fantastiskt i hela den minimala yta som kan kallas mitt hem! Det är så jävla grymt med grytor som sköter sig själva och bara blir mer och mer smakrika ju längre de kokar.

Try it, It´s truly the bajs..!

Denna dekadenta franska klassiker gör man alltså på följande vis:

Marinera högrev i rött vin, chili, vitlök, timjan, lök och morot i två dagar.
Häll i allt i en gryta, tillsätt lite vatten, oxfond och salt.

Koka tills köttet är mört och släng bort fondgrönsakerna. (Red av grytan om så önskas(gay))

Jag stekte lite skogschampinjoner, rödlök och rökt sidfläsk och gjorde en mandelpotatispuré till!

Som man säger (tydligen) i Stockholm - Tjockt najs!





kristoffer

testingtesting



Mina favoriter, Havreringarna (eller hundmat/frolic som någon kommenterade) var slut i affären idag (haha, alltså är det fler som upptäckt hur förträffliga de är på yoghurten!). Iallafall, jag fick alltså prova något annat; BranMüsli+ från finax. Omdöme: knapriga, många olika slags flingor. Vet inte om det egentligen smakar så mycket, ni vet, mest havre. Men lite russin och hallon gör det godare. Betyg: 3 av 5.

Tillbaka till visitkorts-ritandet.

tinny


tomatsmak

Nu har jag börjat komma in lite i dethäramedmatlådor till skolan. Imorgon kommer bli världens längsta dag men säkert inte tråkig för det. Ikväll lagade jag till lasagne, gör köttfärssås som vanligt men ha i lite mer vätska (tex krossade tomater, vatten och buljong) krydda gärna lite extra med svartpeppar och oregano. För att göra skapelsen extra saftig och dessutom lite nyttigare kan ni röra ner ca 2 dl riven morot.

Lasagneplattorna finns antingen i vanliga pastahyllan eller som färskpasta i kyldisken, lite beroende på hur lång tid ni vill att det ska ta. Min tog ca 30 min i ugnen (200 grader). Nu ligger en stor bit och väntar fint i matlådan.







tinny


friends

Vid min heliga frukost behöver jag aldrig känna mig ensam, jag har alltid någon som kan pigga upp mig. Sällskapet heter Monkey bros´in a banana boat. Märket är Alessi och finns i massor av olika varianter på RossoRum vid Davidhallstorg.






tinny


thor

Pju, har haft tre olika finfina stockholmsbesök tre helger i rad vilket har varit mycket mycket trevligt! Har lite (okej mycket) på schemat nu, har verkligen försökt planera in varenda timme för att hinna med den nya designuppiften och Göteborgsjobbet ons-sön. Har jobbat igår och idag, så kvällsmaten fick nyss bestå av caféts parmaskinks- och parmesansmörgås med ruccola och cremecheese.



tinny



Bulgur

Ledsen mina vänner, nu har Kristoffer och hans pröffskamera åkt hem. Kvar är jag med mitt hatobjekt Xacti, även kallad kräkkameran. Det är så mycket mer motiverande att fota med en bra kamera som faktiskt återspeglar bilden lika bra som ögat ser det OCH det blir roligare för er att titta på. Systemkamera får alltså bli nästa sparprojekt.

Idag har jag suttit i skolan sedan 08 och pifflat med bokomslaget, är nöjd änsålänge och imorgon ska jag skriva ut allt på ett lite grövre papper som jag köpte för en stund sedan. Min planering över jobb i GBG ons-sön kontra skoluppgifter kontra jobb på Barista är kanske inte skapat i min mest lysande stund. Tiden som väntar kommer bli stressig men kul.

Kom hem rätt sent idag från skolan och var vrålhungrig (fick blodsockerfall där i slutet varav Malin räddade mig med lite kexchoklad). Väl hemma lagade jag ihop korvstroganoff med bulgur och sallad. Vet ni hur mycket 2 dl bulgur blir färdigkokt? Väldigt mycket bulgur, har i princip mat för hela veckan. HAHA.

Okej, nu måste jag nog lägga mig i slappna-av-mode, är nog lite väl trött.
 





tinny






allheartsdayfood

Alla hjärtans dag ärades med Stockholmsbesök i form av Kristoffer och hans tjaj Karin. Efter en stor pannkaksfrukost runt två-tiden simmade/lekte vi oss trötta på Aquakul (eller Aqualand som Karin envisades med). Kvällen bestod av pizzalagning, glass, godis och film!

Vill ni inte baka egen pizzadeg finns det en färdig deg på rulle i kyldisken vid färskpastan. Faktiskt riktigt bra, fyllning är valfritt såklart. Vi körde en variant med parma, stark korv, paprika och fetaost, nästa klassikern med skinka och ananas. Övriga ingredienser var tomatsås, färska tomater, gul- och rödlök, vitlök, svamp, oregano, spenat och ost.



                         







tinny & kristoffer


Semmelsemlan

LUX som Kristoffer arbetar för uppe i Stockholm vann pris för bästa semlan (dock är den galna gubben på bilden inte från lux), så jag ville ju inte vara sämre här hemma. Kesella och kardemumma gör tricket men mest viktigt är ändå massor av mandelmassa!
















tinny


fruktsnack

Om ni som jag gärna vill äta något mer på kvällen, är fruktsalladen är ett bra alternativ. Du får i dig vitaminer och antioxidanter men samtidigt något som smakar sött som godis. Jag skivade ner: banan, äpple, apelsin, hallon, hackad mandel och russin. Vill ni ha det extra gott och kanske lite mer onyttigt (det vill ju alla), så kan ni ta i luftvispad grädde med lite sylt i och krossade chokladhavrekakor. Det gjorde vi, mum!

I eftermiddag kommer Kristoffer med hans nya tjej som jag aldrig träffat, ska bli riktigt kul!





tinny

matutanbevis

Ah jag glömmer att fotografera maten hela tiden, kanske inte alltför intressant att höra vad jag ätit utan att se lite visuellt på vad detnuvarsomvarsågott. Jag skyller på att jag blir så deppig av min dåliga kamera. Ja, ikväll var det potatissallad med sticklök, rökt fläskbog (som kassler typ), äppelsallad och senapssky.

Vill ni göra potatissalladen gör ni följande: koka potatis i lite mindre bitar och låt svalna något. Skär sticklöken fint, blanda allt med gräddfil, lite olivolja(gärna citronolja om ni har det), salta och peppra lite. Servera gärna lite ljummen till valfritt tillbestyr.





tinny

Helgtyp

chili con Arne

Det har vi ätit idag, fast okej då, chili con carne, men grisen kanske hette Arne? Innan dess slängde jag och Robin skräp, tvättade- och dammsög bilen. Vi känner oss duktiga.

Extra gladhetstecken kom nu när jag fick reda på att jag vann Sonia Rykiel for H&M-kläder! Pluspoäng: Kristoffer och hans tjej kommer imorgon. Han har systemkamera med sig. Bubblare: Hanna har kalas på lördag!

Tillaga Arne med lite extra chili (en burk Sambal Elek är bra att ha i kylen, finns i de flesta matbutiker) och gärna blandade bönor. Servera med gott bröd och sallad.

tinny


soppa





Ikväll blev det gulaschsoppa, lite bauguette, lite smör och mycket ost!
Vill ni laga soppan själv gör ni såhär:

2 gula lökar
2 röda paprikor
3 msk tomatpuré
1 vitlöksklyftor
lite kummin
lite cayennepeppar
1 l vatten
2 tärningar oxbuljong
4 potatisar
300 g biff
2 msk olja

1. Putsa bort eventuella senor och skär köttet i små tärningar. Finhacka löken och paprikan.

2. Bryn köttet i matolja, salta och peppra en aning och tillsätt lök och paprika efter ett tag. Krossa vitlöken tillsammans med kummin i en mortel, blanda i tomatpurén och cayennepeppar.

3. Klicka i vitlök och tomatblandningen i en gryta med köttet och ställ åt sidan.

4. Koka upp vattnet och lös upp buljongtärningarna i det heta vattnet. Häll hälften av buljongen över köttblandningen och koka under lock i 20 minuter.

5. Skala och hacka potatisen grovt. Tillsätt potatisen och resten av buljongen och koka under lock i ytterligare 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Servera med en klick cremé fraiche och bröd!

tinny

Igottaeat

 



Skolans utbud av mat är sådär, och dessutom inte så välfungerande att köpa varje dag med tanke på mina övriga shoppingsbegär. (fast igår hittade jag ett par stövlar för 350 kr, det för man väl ändå se som ett klipp?)

För att vara snäll mot plånbok och mage så tog jag med en sallad gjord av bulgur, fetaost, babyspenat, coctailtomater, gurka och strimlad fläskfilé. Lite vinegrette och kryddor på det så blev det en perfekt lunch.

Dagens tips får bli havrecookisen på café Cosmopolitan, 8 kr!  

tinny

fullrulle

Helgen har bestått av finfint stockholmsbesök och caféjobb så där blev inte mycket tid att reflektera över matintag. Vill iallafall tipsa alla téälskare om Pappas Té, som ligger vid triangeln (nära myrorna) här i Malmö. Bästa utbudet och billigaste priserna! Sist köpte jag ett grönt ekologisk mangoté, 24:- för en stor påse!

http://www.pappaste.se/

Och, så vill jag bara säga att marängswiss i sällskap av fina barndomsvänner är det mysigaste som finns.


tinny

breakoftheday

Dagens macka: knäckebröd med skivad färslimpa, brieost, babyspenat och röd paprika. Nu ska jag plugga (skissa) vidare, har en riktigt rolig uppgift i skolan just nu. Vi ska göra ett bokomslag inspirerat av berättelsen om Dr Jekell and Mr Hyde, tills imorgon ska vi ha minst 10 skissförslag och tillhörande moodboard.





tinny

färs

Då man säger att man kan besöka städer och länder med hjälp av maträtter får jag nog påstå att jag och lillsyrran besökte de småländska skogarna igårkväll. Typ. Vet faktiskt inte alls var köttfärslimpan skapades, men det låter ju ganska trovärdigt. Köttfärslimpa, vedervärdigt äckligt ord, men det var ju riktigt gott och som jag brukar skriva: lättlagat!

Rör ihop ca 500 g blandfärs, 2 dl creme fraiche, 1 ägg, 3 msk ströbröd, lite kalvfond, grönsaksbuljong, finhackad vitlök, lite valfria kryddor; jag tog dragon, oregano, färsk persilja, pepper & salt. Blanda ihop och forma till en limpa eller sätt i en avlång form. På toppen penslade jag lite grov skånsk senap. Skjuts in i ugnen för ca 45 min.
Till hade jag klassikerna potatis, gräddsås (vatten, köttbuljong, kalvfond, soya, creme fraiche, grädde, kryddor), inlagd gurka och lingonsylt! Innan tillagningen:



tinny


detox



Vet ni att avokadon är billig och framförallt riktigt god nu? Detta är min stående frukost; naturell yoghurt, havreringar, banan, mandlar, russin, hallon och blåbär. yumyum. Och en macka till det. Jag mår illa om jag inte äter frukost, det är av vana man äter det eller inte äter det. Jag är van och jag vill ha mycket av det. Nu när apoteket tappat sitt monopol får jag hjälpa dem med marknadsföringen; extrapris på vitaminpiller nu! Kan behövas i detta land som är sjuk kallt, blött, räligt, mögigt och andra skånska uttryck. Någon som vet varför det är mindre av a-vitamin i kvinnotabletterna än i övriga?

tinny

RSS 2.0