blir du helt knäckt nu eller? (ett av många skämt jag fick höra under dagen)

I helgen körde jag och Amanda upp till Stockholm för lite jobb, vi serverade knäckemackor så det stod härliga till, det är ju faktiskt ett strålande alternativ till det lite onyttigare brödet. En av rörorna som var mest populär bland kunderna var Renstek med kall kokt potatis och rårörda lingon:

Blanda creme fraiché med kall tärnad kokt potatis, hackad gräslök, riven muskotnöt, svartpeppar&salt. Servera på ett knäcke med salladsblad och strimlad renstek. Strö över rårörda lingon (lingon med lite socker) och hackad gräslök.

knackeria
bild lånad från leksands.se

lambikörv

mmm visst ser det smaskens ut? Festivalmat ser.. sådär ut ibland. Misstro inte, denna lammkorv (100% kötthalt) med surkål, senapsolja och yoghurtdressing var riktigt god. Från matståndet mittemot Skånetrafikens ingång på Gustav Adolf.

IDAG är sista dagen att prova på festivalmat, komsi komsi in till stan, jag vill prova KALK Brasseris desserter (de har marängswiss..)


bolls of meat

Igår rullade jag köttbullar like this: blandfärs, hackad lök, ägg, ströbröd, lite chilisås/tabasco, persilja, peppar&salt. Jag fräste dem i smör tills de fick fin färg och satte sedan in i ugnen (200 grader ca 15 min). På samma stekjärn som jag stekte köttbullarna hällde jag i 2 dl vatten och en köttbuljong, lite soya, peppar, persilja, creme fraiche och en klick smör. Koka upp och låt det sedan puttra under omrörning så får du en god sås till.

Vi åt köttbullarna med kokt potatis och äppelsalsan inspirerad av falafelrätten från festivalen. Salsan är riktigt god och passar till både kyckling, fisk och kött. Hacka ett äpple och en halv rödlök och blanda i en skål. Häll upp 2 msk vatten, 1 stor tsk skånsk grovsenap, lite olivolja, vinäger och en skvätt citron. Rör ned i äpple/rödlöken och servera! (bildbevis att det var gott: robin som äter ur skålen efter maten)

gudarns vad jag vill ha en bra kamera, sorry guys för sämsta bilderna.

, 


malmö festivalen

..falafel med äppelsalsa och pannkakor med mörk choklad!





akkurat Norge

Hemkommen från Oslo igen, meget flott og herligt! Efter en lång matchdag käkade vi tapas tillsammans med alla killarna från föreningen och jag drack vin ur världens minsta glas. Under hemfärden idag stannade vi till i Strömstad och på restaurang Röken där vi åt deras plocktallrik med rökta räkor, varm- och kallrökt lax, makrill, potatissallad och tångbröd samt varmrökt laxfilé med hjortronsås. Rekommenderas!

(på hemvägen drack vi elevenkaffe igen vilket är förvånande gott och Per köpte en Brownielängd (!) Jag är nästan fortfarande mätt efter den)

Koselig kveld, Hade!








fruit times 3

Efter footvolleyklubbmästerskapet i helgen hade vi ca och exakt 1025 kg äpple över, typ, plus rabarber från mammas koloni så jag underhåll mig med bakning igår. På kvällen planerade vi vår Oslotripp och fick en riktigt god middag av Lina och Per med chitch(?)kebab, pitabröd, massor av sallad, fetaost, kalamataoliver och tzatsiki. Med mig hade jag äppelsmulpajen och muffins, muffisarna var lite hemliga, de ser inte mycket ut för världen (hur tusan kan de bli sådär höga som vissa får dem?) men smakade riktigt gott. Vi blev mätta. 

Äppelsmulpaj:
Skiva 2-3 äpplen, strö lite socker, kanel och kardemumma och blanda ihop med fingarna med lite smör. Blanda havregryn, rågflingor, hackade hasselnöter, socker/råsocker och kylskåpskallt smör till en smuldeg. Fördela över äpplena i formen och sätt in i en 200 graders varm ugn för ca 20 minuter. Servera med vaniljsås!

Rabarber/choklad-muffins:
Blanda till en sockerkaks/muffinssmet (vispa 2 dl socker och 2 ägg riktigt pösigt, värm 50 g smör och koka upp med 1 dl mjölk, häll över ägg/socker-smeten. Blanda 3 dl mjöl med 1,5 tsk bakpulver och 1 tsk vaniljsocker och rör sedan ner i smeten.) Tillsätt skivad rabarber (ca 2 stora nävar) och hackat choklad (jag tog mörk choklad, ca 50 g). Fördela i muffinsformar och grädda ca 12 minuter i en 175 grader varm ugn.

Snabb rabarberkräm:
Fräs skivad rabarber i lite smör, krydda med lite socker och kardemumma. Häll i lite vatten eller någon form av saft (jag hade citronsaft hemma, alltså ej koncentrat utan utblandad vanlig saft). Funkar med fläder, jordgubb.. Koka upp och låt puttra tills rabarberna blir mjuka. Ät tillsammans med müsli och fil eller bara som det är.





mi casa

Chicken Faijtas görs lätt genom att steka kyckling, lök och vitlök, rör ner krossade tomater, tomatpure och svamp. Fyll mjuka tortillabröd och rulla ihop, strö lite riven ost över och skjutsa in i ugnen i ca 200 g och 15 minuter. Ät gärna tillsammans med sallad, gräddfil, salsa och nachochips.


vållullar

Jag och Alina gjorde små frasiga vegetariska vårrullar med ris, fräst mangold och svarta brytbönor.


Evert

10 timmars åkande på Liseberg i måndags krävde sina matpauser, vi åt på café Taube som faktiskt var oväntat gott och visst den enda restaurangen som hade kockar på nöjesplatsen (övriga ställen har snabbmat).

Rekommenderas! Amanda tog rustik sommarsallad som var ett berg av gott för 99 kr..


sensommar

Igår tog jag och Amanda en promenad i regnet längst slottsparken, gudarns vad fint där är! Missa inte att fika på slotträdgårdens café när ni är där, rosendals i miniatur.

När vi kom hem svängde jag ihop sen soppa (åh nej höstigt) med rotfrukter, persilija och lax.

Koka upp 7 dl vatten med buljong, lägg i rotfrukter (som morot, potatis, palsternacka) gul lök, lagerblad, salt och peppar. När rotfrukterna börjar mjukna är det gott att lägga i bönor av något slag, jag tog svarta brytbönor. Smaka av och krydda, Vill ni ha soppan lite tjockare kan ni reda(värma) lite mjöl, smör och mjölk och hälla i.

Vi toppade med laxfilé och persilija och åt soppan tillsammans med osttoast.


köpenhamn

Åkte över till Köpenhamn med Cissi och Alex och åt pasta bolognese, irish coffee, frukostbrunch med pannkakor..












frukost på bläck

sommar, havregrynsgröt med jordgubbssylt, nybakad baguette med onsalakorv och ost/marmelad


citronpepparmakrill, chilirökt lax, ål..

Ja det blev ju alltså inget Fridens, så vi köpte fisk på Buhres i Kivik, stenugnsbakat surdegsbröd från från vendel och lite annat smått och gott. Det blev fin kvällsmat i gläntan där vi tältade över.



en oas på Österlen

I tisdags tog vi en liten roadtrip med Amanda och Gustav för att insupa Skånes guld, mitt gamla hemmaplan Österlen (haha). Vi var naiva nog att tro vi skulle få äta på Fridens på kvällen men där var självklart propp- och bestämt fullbokat.

Fridens ligger mitt ut i ingenstans (okej, södra mellby utanför kivik) och har knappt skyltat men lever gott och väl på sitt rykte om att servera bästa pizzorna och de mysigaste sittplatserna. Det är en gammal gårdslänga som blivit lite hippieserad och bohemisk med blingkaktusar bredvid persikoträden. Sen att pizzamakaren och ägaren Peter ser ut som pippis pappa är bara helt underbart. Jag åt där för ganska länge sedan och valde då pizzan Anderssons, om jag inte minns fel.

"Hos oss kan ni bland annat äta pizza från vår vedeldade ugn. Dessa pizzor är inte vad vi i Sverige är vana vid. Gräddningen i vedelad ugn gör att pizzorna blir mycket spröda och fräscha.
Vi använder ekologiskt odlat mjöl och även övriga råvaror och ingredienser är ekologiska i mån av tillgång. Vi försöker att handla lokalt och direkt av producent. Till exempel köper vi en lättrökt skinka, "lillehemsskinkan", från en grisbonde i Lillehem som låter sina grisar gå ute."

Åk dit! (och boka innan) http://www.friden.nu/









bilder från http://www.friden.nu/


torsdagens

Tortellini och köttfärssås..


gös

Ugnsbakad gösfilé med fänkål, morötter, citron och dill (och smör!)




restaurang ovblom

I fredags bjöd Amanda och Gustav över på middag, god thaiscampi med kokosmjölk, citrongräs, grön curry och grönsaker tillsammans med soyafrästa nudlar. Till efterrätt hade jag med mig cremé brulêe och färska jordgubbar. Mumma!








kolonimat

I veckan kom mamma förbi med lite odling från hennes koloni, potatis, mangold, squash, lök, sockerärtor, rädisört, brytbönor och en stor påse sallad..


RSS 2.0